Nederland barst van het cabarettalent. Mede daardoor is het zo druk op de Nederlandse podia dat het voor nieuwe talenten moeilijk is om aan optredens te komen en om zich te ontwikkelen. Daarom begonnen de cultureel ondernemers Tim van der Sluijs en Corinne van der Vliet in 2007 het speel- en leertraject De Cabaretpoel.

De Cabaretpoel is een initiatief om nieuw cabarettalent de kans te bieden hun talent te ontwikkelen en te laten rijpen. Het is een avondvullende voorstelling met vier aanstormende cabarettalenten. Elke cabaretier of groep speelt een voorstelling van ongeveer 25 minuten. Eén van de deelnemende cabaretiers fungeert tevens als presentator. De Cabaretpoel is dus een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element.

Bij de samenstelling van de Cabaretpoel wordt gelet op talent, kwaliteit en diversiteit. U krijgt dus niet vier keer hetzelfde, maar een zeer afwisselende avond met voor elk wat wils. Een avondje Cabaretpoel is dan ook een echte belevenis voor het publiek. De Cabaretpoel is, mede door de afwisselende line-up, vaak de hit van het seizoen in de kleine zaal.

De Cabaretpoel bestaat sinds 2007. Het project biedt de deelnemende cabaretiers begeleiding en coaching om hun talent verder te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat deze talenten veel speelervaring opdoen en middels coaching en begeleiding hun materiaal en spel laten groeien tot een kwalitatief avondvullend cabaretprogramma. Onder de artistieke leiding en coaching van oud-cabaretier Tim van der Sluijs heeft de Cabaretpoel inmiddels al een aantal talenten opgeleverd:

– Luuk Ransijn (juryprijs Amsterdams Kleinkunst Festival 2023)
– Tim Kroezen (juryprijs Groninger Studenten Cabaretfestival 2022)
– Piet van Eeghen (publieksprijs Leids Cabaret Festival 2022)
– Thjum Arts (finalist Leids Cabaret Festival 2020, jury- en publieksprijs Cameretten 2021)
– De Vriendendienst (finalist Leids Cabaret Festival 2020)
– Tobi Kooiman (publieksprijs op Cameretten Festival 2019)
– Remy Evers (juryprijs op Cameretten Festival 2019)
– Chris Verlaan (jury- en publieksprijs Cameretten 2018)
– Jeroens Clan (finalist Leids Cabaret Festival 2018)
– Sanneke van der Meulen (juryprijs Griffioen/Zuidplein festival 2017)
– Marco Lopes (juryprijs Comedyhuis Comedy Competitie 2015 en finalist Leids Cabaret Festival 2016)
– Thijs van de Meeberg (jury- en publieksprijs Leids Cabaret Festival 2015)
– Patrick Nederkoorn (Wordt gecontracteerd door Theaterburo Grünfeld (2013), genomineerd voor Neerlands Hoop 2017 en Annie Schmidtprijs 2019 samen met Jan Beuving met het lied “Die Geur”)
– Poolvogel (2de plaats Amsterdams Kleinkunst Festival 2011)
– Jasper van Kuijk (jury- en publieksprijs Cameretten 2010)
– Max van den Burg (publieksprijs op Cameretten 2008)
– Erris van Ginkel (finalist festival Cabareteske 2008)